Óvjuk gyermekeink egészségét, előzzük meg a családban a vírusos megbetegedések terjedését

A fertőzéses megbetegedések terjedési sebessége oly mértékben megnövekedett, hogy egyes vírusok képesek milliókat megbetegíteni, vagy akár egész városokat megbénítani... 

A kisgyermekek szervezete különösen fogékony még a vírusokra, baktériumokra. Előzzük meg a súlyos influenzás megbetegedéseket!
Minden alkalommal, amikor a Picihez nyúltok, fertőtlenítsétek le a kezeteket! 

A járványok ott jelentik a legnagyobb veszélyt, ahol az emberek nagy számban vannak jelen, pl.: az iskolákban, munkahelyeken illetve tömegközlekedésnél. A fertőzések tovább terjedésének legfőbb okozói közé tartozik az elhanyagolt kézhigiénia, a piszkos kéz gyakorisága. A fertőző betegségek 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed.

Három fő vírusterjedési területet határozunk meg:

  • a légi úton történő fertőzésátvitel,
  • a csepp útján történő fertőzésátvitel,
  • a direkt és indirekt érintési módon történő fertőzésátvitel, melyben a fertőzést hordozó személy bármely felületet megérintve illetve egy másik személyt érintve terjeszti tovább a fertőzést. Így terjednek a bőr staphylococcus fertőzései, a nyálkahártya, az emésztőcsatorna, az Urogenitális csatorna fertőzései, továbbá a vírusos fertőzések, mint például a felső légút fertőzési is, melynek kórokozói a fertőtlenítetlen kéznek köszönhetően járványokká növik ki magukat.

A kézfogáson keresztül több kórokozót adunk tovább, mint egy arcra adott puszival.

A kezünkkel utána megérintjük a szánkat, orrunkat vagy akár a szemünket, és máris a szervezetünkbe kerül a vírus. Gondoljunk csak arra, hogy a telefon kagylójának megérintése után, hányszor nyúlunk a szánkhoz. A kórokozók mindenütt megtalálhatók, szilárd felületeken akár napokig is életképesek maradnak.

De nem csak a megfázást illetve influenzát okozó vírusok terjednek egyre gyakrabban a kézi érintkezés által, hanem a gyomor és bélfertőzés korokozói, mint például a salmonella is.

Heves járványidőszakban a kézfogást mellőzni ajánlott, illetve az átlagosnál sokkal, több alkalommal kell kezet mosnunk. Szükséges tehát tudnunk, hogy influenzajárvány esetén az alapos kézhigiénia nagymértékben csökkentheti a vírusterjedést.

A hagyományos, szappannal történő kézmosás nem elég a fertőzések elleni védelemhez. A  kézmosás mellett a kezek fertőtlenítése is szükséges.

Semmelweis Ignác már 1847-ben bebizonyította, hogy a kézfertőtlenítés egy egyszerű, de egyben nagyon hatékony módja a vírusok terjedésének megelőzésében.

További részletek: http://egeszsegugy.hupont.hu/145/kezhigienia-jelentossege#ixzz4TZ28F8bm